1. Število oseb in načrt potovanja z avtodomom

Pred najemom avtodoma je dobro vedeti, koliko oseb bo potovalo, saj je od tega odvisna velikost oz. tip avtodoma, ki ga boste najeli.

Kombiji oz. vani so primerni predvsem za pare oz. družine z enim otrokom, večji avtodomi pa so primerni za 4 – 7 oseb. Bodite pozorni na število sedežev in ležišč, saj ni nujno, da je število enako. Kombiji imajo pogosto 4 sedeže in samo dve ležišči, avtodomi pa imajo lahko 5 ali 6 sedežev in le 4 ležišča.

Dobro je tudi vedeti, za koliko dni boste avtodom najeli, saj boste za daljše potovanje potrebovali tudi več stvari, kar pomeni, da je priporočljivo najeti avtodom, ki ima večji prtljažni prostor.

Pri načrtovanju potovanja morate vedeti, da z avtodomom potujete počasneje kot z osebnim avtomobilom, zato si izberite primerno dolžino poti, da boste tudi kaj videli in uživali v novih dogodivščinah. Običajno avtodomarji za prvi in zadnji dan potovanja planirajo narediti več kilometrov npr. če je ciljna destinacija bolj oddaljena tudi več kot 500 kilometrov, med ogledi krajev in zanimivosti pa se dnevno naredi precej manj kilometrov.


2. Prevzem avtodoma pri najemodajalcu

Če boste avtodom najemali prvič, si za prevzem vozila vzemite nekaj več časa in od najemodajalca zahtevajte, da vam pokaže vse potrebne stvari. Pomembno je, da veste osnovne mere vozila (višina, širina, dolžina), kje so vsi priključki npr. za polnitev sveže vode, izpraznitev odpadne vode, kako se izprazni kaseta s fekalijami in pripravi na ponovno uporabo, kako se upravlja s plinom in kaj je potrebno storiti v primeru prazne plinske jeklenke.

Zelo pomemben podatek je tudi poraba elektrike v bivalnem delu avtodoma in kaj storiti, če pride do izpraznitve akumulatorjev.

Najemodajalec naj vam pokaže uporabo kuhinje, kopalnice, kako se poleti pravilno ravna s klimo in pozimi z ogrevanjem avtodoma. Ne pozabite preveriti sistem postavljanja in zlaganja tende, če jo vozilo ima.

Preverite dodatno opremo, ki jo potrebujete za uporabo avtodoma. Sem sodijo električni podaljšek in adapter za priključitev na električno omrežje v kampih ali na postajališčih za avtodome, cev za vodo, izravnalne zagozde, kamping miza in stoli. Nekateri avtodomi imajo kuhinjski del že opremljen s posodo in priborom, drugod je potrebno doplačati ali pa morate za to poskrbeti sami, podobno je tudi s posteljnino in brisačami.

Ob prevzemu avtodoma si oglejte vse morebitne poškodbe na vozilu, preverite stanje motorja (olje, hladilna in zavorna tekočina), stanje pnevmatik in tlak v njih ter zapišite količino goriva in plina, da ne bo težav ob vračilu vozila.

Obvezno preverite veljavnost vseh dokumentov (prometno dovoljenje, zavarovalna polica, veljavna asistenca, zelena karta). Z najemodajalcem podpišite pogodbo o najemu, ki jo morate imeti s seboj, saj je to dokaz, da vam lastnik vozila dovoljuje uporabo. Tako boste brez težav prehajali meje, kar je še posebej pomembno pri potovanju po balkanskih državah.

3. Prvi kilometri z avtodomom naj bodo še posebej previdni

Avtodom se od osebnih vozil razlikuje tako po skupni teži kot tudi po širini, višini in dolžini, zato je vožnja drugačna in prvi kilometri naj bodo še posebej previdni.

Pri vožnji avtodoma so zavorne razdalje daljše, vozilo se v zavojih precej bolj nagiba, zaradi velikih površin je avtodom tudi precej bolj občutljiv na sunke vetra.

Upoštevate višinske ali širinske omejitve pri vožnji skozi podvoze ali čez mostove. Še posebej bodite previdni pri parkiranju in naj vam ne bo nerodno, da vam pri tem pomaga sovoznik, če vozilo ni opremljeno z dodatno vzvratno kamero.

Na ovinkastih cestah bodite previdni, saj ima avtodom daljšo medosno razdaljo. Tako morate v zavoj vstopiti precej bolj na široko, drugače boste zadnjim notranjim kolesom zadeli robnik ali zdrsnili na bankino, posledica p aje lahko predrta pnevmatika.

Če boste po tujini uporabljali avtoceste, potem je pomemben podatek, da avtodomi večinoma sodijo v 2. cestninski razred, kar pomeni od 10 pa tudi do 60% višje cene cestnin, prav tako pa so dražji tudi trajekti. Države, kjer se avtoceste plačuje z vinjetami npr. Avstrija, Švica, Madžarska..., ta velja tudi za avtodome do 3,5t.

V primeru prometne nesreče ali okvare vozila takoj pokličite najemodajalca in se z njim posvetujte, kaj morate storiti. V primeru nesreče z drugim vozilom morate obvezno izpolniti evropsko poročilo, če povzročitelj ne želi priznati krivde pokličite policijo, enako tudi v primeru, če to zahteva najemodajalec.

4. Kje prenočevati z avtodomom

Izbirate lahko med postajališči za avtodome, ki jim pri nas rečemo tudi PZA oz. camper stop lokacije ali avtokampi. Prenočevanje na neoznačenih mestih ali avtocestnih postajališčih odsvetujemo predvsem zaradi varnosti. Nepridipravi točno vedo, da imate na potovanju z avtodomov s seboj tudi vrednejše stvari (fotoaparati, računalnik, denar…), okradejo vas lahko tudi med spanjem.

Pri postajališčih za avtodome morate biti previdni, saj niso vsa opremljena z možnostjo oskrbe avtodoma. Pomagate si lahko z različnimi mobilnimi aplikacijami (spisek spodaj), kje so vpisani podatki o opremljenosti, ob tem pa so uporabniki dodali tudi svoje komentarje. Pazite na časovne omejitve, saj so cene postajališč večine vezane na 24 urno parkiranje avtodoma in v primeru, da prekoračite ta rok, plačate polno ceno za dodaten dan. V primeru PZA-jev v bližini turistično zanimivih mest je parkiranje avtodoma običajno omejeno na eno ali dve nočitvi.

Parkiranje na postajališču za avtodome pa ni enako kampiranju, saj je namenjeno le prenočevanju oz. počitku. Večinoma ne dovolijo postavljanja tend, miz in stolov, so pa tudi izjeme, zato pred parkiranjem oz. uporabo postajališča to preverite.

Kampi so najbolj varna oblika prenočevanja in jo priporočamo v primeru, ko boste v nekem kraju ostali dlje časa. Običajno ima vsak kamp tudi urejen prostor, kjer je možna oskrba avtodoma (izpust odpadne vode in fekalij), s priklopom na električno omrežje pa zopet napolnite izpraznjene bivalne akumulatorje. Nekateri kampi imajo tudi polnilnice plina. Kampi so še posebej primerni za družine, saj otrokom nudijo tudi dodatne storitve od otroški igral, športnih igrišč, urejenih plaž, bazenov, animacije....

Ceno kampiranja si lahko znižate z uporabo različnih kamping kartic npr. Avtokampi.si kamping kartice, ki je brezplačna in velja v več kot 200 kampih po Sloveniji, na Hrvaškem in v BiH. Na voljo so tudi drugi evropske kamping kartice npr. ACSI, CCI, CKE, ki omogočajo popuste na kampiranje.

5. Spisek spletnih strani in aplikacij za lažje načrtovanje potovanja


Avtokampi.si – informacije o kampih in postajališčih v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori

Camping.info – informacije o kampih po Evropi

Campercontact.com – postajališča za avtodome – obstaja tudi mobilna aplikacija

Park4night.com – postajališča za avtodome  - obstaja tudi mobilna aplikacija