Na lepše z avtodomom po jezerih sosednjih držav

Novice @sl

Eno izmed čudovitih doživetij enotedenskega potepanja z avtodomom je bilo po jezerih vseh štirih sosednjih držav. Naši gostje so nam poslali kratek potopis potovanja, ki se nam je zdel dober namig za enkratno popolno doživetje z avtodomom, zato ga delimo v tem zapisu:

  • Prva naša destinacija je bilo Bajersko jezero, akumulacijsko jezero na reki Ličanki v Gorskem kotarju na Hrvaškem.

Umetno jezero, ki leži v bližini naselja Fužine na nadmorski višini 730 m, globoko je do 7 m. V jezero se stekajo vode reke Ličanke ter njenih pritokov Lepenice in Kostanjevice. Bajersko jezero je s predorom povezano z Lokvarskim jezerom. Okoli jezera je speljana sprehajalna pot, možen pa je tudi turistični in športni ribolov, saj vanj vlagajo postrvi, klene, šarenke in še nekatere druge vrste rib.

  • Naslednji dan smo pot nadaljevali do največjega umetnega jezera na Hrvaškem, do jezera Dubrava, ki se nahaja na reki Dravi, v bližini mesta Prelog.

V bližini Preloga in kraja, kjer se reka Drava izliva v jezero, se nahajajo tudi kamp, ​​marina in manjše letališče za zmajarje. Jezero je tudi priljubljena destinacija za ribolov.

V skritem kotičku jezera smo v senci našli mesto za parkiranje našega hotela na štirih kolesih, tu smo prenočili eno noč. Čeprav je bilo soparno vreme, je bilo ob vodi spanje zelo prijetno in brez komarjev 😊.

  • Ker smo imeli omejen čas našega potovanja z avtodomom, smo se po dnevu postanka odpeljali na Madžarsko do naše naslednje destinacije – Blatnega jezera.


Ponaša se s svojo velikostjo, saj je največje jezero v srednji Evropi. Nahaja se 70 km vzhodno od meje z našo deželo pri Lendavi. Ker se voda poleti segreje tudi do 26 °C, je zelo razvit kopališki turizem. In voda je bila več kot prijetna za kopanje.

Tu sta popularna tudi ribolov in jadranje ter zdravilišča in termalni vrelci nedaleč od jezera. Zaradi tega in ker Madžarska nima izhoda na morje, mu pravijo tudi »madžarsko morje«.

Podnoč so nas obiskali tudi labodi, ki so bili prav domače razpoloženi.

Na drugi strani jezera je bil ta dan naš košček raja, kjer smo se udobno namestili z avtodomom.

Po okusnem zajtrku z razgledom, je bil čas za odhod naprej, novim dogodivščinam naproti.

  • Po poti smo zavili v bližino mesta Veszprem, kjer se razprostirajo neskončni nasadi sončnic, ki so bile v juliju v popolnem razcvetu. Do koder seže oko, čudoviti pogledi na ogromna polja.
  • Po dveh dneh smo zapustili sosede Madžare in se odpravili v Avstrijo. Tu smo dodobra prevozili avstrijsko koroško, obiskali in si ogledali veliko mest, obiskov cerkva in drugih zanimivih lepot naših severnih sosedov.

Diex (slo. Djekše) je najsevernejša razložena vas na avstrijskem Koroškem, ki velja za severno mejno naselje slovenske narodne skupnosti. Djekše so privlačen turistični kraj, z okoli 2000 sončnimi urami letno. Na sliki župnijska cerkev Sv. Martina.

  • In da bo krog sklenjen, je bila naša zadnja in najdaljša postaja Italija in njihovi jezeri Laghi di Fusine oz. Belopeška Jezera.

To sta dve prekrasni veliki jezeri (posamično tudi Klanško in Mangartsko jezero), ki ležita v Julijskih Alpah, natančneje v Mangartski dolini v bližini naselja Trbiž, nedaleč od Rateč in tromeje med Italijo, Avstrijo in Slovenijo. Tu smo se počutili najbolj »doma« in ker se nikakor nismo mogli naužiti tega spokoja pod mogočnimi gorami, smo ostali dva dni. Pohodnih in kolesarskih poti je tu ogromno, glede na fizično pripravljenost pa tudi izhodišča za obisk okoliških gore.

Spodnje jezero z verigo Julijcev v ozadju.

Zgornje jezero ob večerni zarji.

Pogled na naš mogočni Mangart, ki se zdi da je kot na dlani.

Pa še pogled skozi »okno«.

Domov smo prišli polni vtisov in doživetij. Z avtodomom je bil to popoln in prav poseben izlet, saj z njim lahko zapelješ v »prve vrste« teh naravnih lepot in na poti ne pogrešaš prav ničesar.

Že planiramo naše naslednje podobno potovanje.

K. & M. V.

Oznake :

Novice @sl

Delite :

Zadnje objave

Kategorije

Stopite v stik z nami

Pokličite ali pošljite vaša vprašanja, sporočila in tudi vtise iz vaših potovanj.