Raziskovanje novih krajev z najetim avtodomom – nasveti za potovanje

Novice @sl

Potovanje z avtodomom je nekaj posebnega in sanje vsakega ljubitelja kampiranja, narave, svežega zraka, sence borovine in šuma morja. Svoboda, ki jo nudijo naše luksuzno opremljene hiša na kolesih, je glavni razlog, da se danes vse več ljudi odloča za najem avtodoma. Naši avtodomi so bogato opremljeni z vso dodatno opremo, nudijo res veliko udobja in zagotavljajo povsem varno in udobno potovanje.

Največja prednost kadar se odločite za najem avtodoma je, da ste povsem neodvisni od lokacije. Vsak dan ali vsakih nekaj dni lahko zamenjate lokacijo, kar vašemu dopustu daje svojevrstni čar in fleksibilnost. Omogoča vam enostaven obisk novih krajev, družinskih in adrenalinskih parkov, živalskih vrtov in naravnih znamenitosti, tako da je zagotovo zelo zanimiva oblika tudi za družinske počitnice. Plan potovanja se lahko hitro prilagodi željam celotne družine, tako da na tej nepozabni avanturi vsi uživajo.

 Glavne prednosti potovanja z avtodomom:

1. Izbira destinacije – kam na potovanje z avtodomom

Prvi korak pri planiranju potovanja z avtodomom je, da se odločite kam želite potovati. Ni pomembno, da povsem natančno začrtate vašo pot, pomembno pa je, da se v začetni fazi planiranja poti odločite v katero državo boste potovali. To namreč vpliva tudi na izbiro tipa avtodoma, urejanje zavarovanja, število dni na poti ipd.

Če greste radi na dopust brez vsakršnih planov, je pri potovanju z avtodomom nekoliko drugače. Okviren plan potovanja si namreč morate zastaviti. Ni potrebno, da načrtujete podrobnosti, dovolj je, da približno planirate obseg poti, da veste kje boste prenočili naslednji dan.

Kadar potujete daleč stran, morate planirati tudi pravočasno vrnitev domov. Dobro je, da si za vrnitev v Slovenijo pustite kakšen dan rezerve, saj se lahko na cesti zgodijo zastoji ali podobni nepredvideni zapleti. 

2. Izbira ustreznega avtodoma

Kadar se odločate za najem avtodoma je pomembno, da najprej razmislite o velikosti avtodoma in številu ležišč.  

Naši novi, sodobni avtodomi imajo resnično veliko udobja.

V avtodomu imate na voljo mini kuhinjojedilnico, WC in tušležišča za več osebprostor za shranjevanje prtljage – to pa je v bistvu vse kar potrebujete za udobno potovanje.

Pomembno je tudi, ali boste z avtodomom celotne počitnice stacionirani v kampu – za takšno vrsto oddiha vam priporočamo večji avtodom, da vam bo nudil karseda največ udobja.

Avtodomi so veliki in niso primerni za vse ceste!

Priporočamo, da ne ignorirate priporočil Google Maps ali Garmina, saj se vam lahko hitro zgodi, da boste zavili na poti, ki so preprosto preozke za avtodome oz. za srečanja z avtomobili in drugimi avtodomi.

Če se boste odločili za bolj dinamičen dopust (potovanje na več destinacij, po evropskih prestolnicah, alpskih prelazih..) potem je najbolj ekonomična rešitev najem kombija, saj je bolj okreten, manjši in lažje vodljiv.

3. Število oseb in načrt potovanja z avtodomom

Pred najemom avtodoma je dobro vedeti, koliko oseb bo potovalo, saj je od tega odvisna velikost oz. tip avtodoma, ki ga boste najeli.

Dobro je tudi vedeti, za koliko dni boste avtodom najeli, saj boste za daljše potovanje potrebovali tudi več stvari, kar pomeni, da je priporočljivo najeti avtodom, ki ima večji prtljažni prostor.

Pri načrtovanju potovanja morate vedeti, da z avtodomom potujete počasneje kot z osebnim avtomobilom, zato si izberite primerno dolžino poti, da boste tudi kaj videli in uživali v novih dogodivščinah.

Običajno avtodomarji za prvi in zadnji dan potovanja planirajo narediti več kilometrov npr. če je ciljna destinacija bolj oddaljena tudi več kot 500 kilometrov, med ogledi krajev in zanimivosti pa se dnevno naredi precej manj kilometrov.

55IN

Če imate psa in zavedamo se, da je to enakopraven član družine, se po predhodnem dogovoru lahko dogovorimo, da pes potuje z vami. Vendar pa se morate držati strogih pravil: pes mora biti socializiran in obvladljiv, da ne skače po oblazinjenih deli avtodoma in da ne povzroča škode v notranjosti vozila (praske, odrgnine..).

4. Minimizirajte vso prtljago

Določili ste končno destinacijo, izbrali ustrezen avtodom in naredili okviren načrt potovanja. Poseben izziv pa je prtljaga. Avtodom ima veliko prostora, a razmeroma majhno nosilnost.

Pri pakiranju prtljage poskušajte biti karseda racionalni. Ne glede na to, kako velik avtodom imate, hitro pride do tega, da imate v njem preveč opreme in dodatnih rekvizitov. Pogosto se zgodi, da veliko stvari, ki se vam pred potjo zdijo nujne, na poti sploh ne potrebujete.

Spakirajte le nujna in predvsem udobna oblačila. Če potujete z otroki boste potrebovali nekaj več oblačil. Veliko kampov nudi tudi pranje perila, zato se lahko postrežete tudi te opcije.

Preudarno izberite tudi vse ostale potrebščine, kot so brisače, toaletni pribor, igrače, športni pripomočki, skiroji, rolerji ipd.

Za kolesa nudimo nosilce za kolesa in tako vam ti ne jemljejo dodatnega prostora v prtljažniku.


5. Prvi kilometri z avtodomom naj bodo še posebej previdni

Avtodom ni avto
Kljub temu, da za vožnjo avtodoma zadošča vozniško dovoljenje B kategorije, se je treba vozila navaditi. To vam bo precej olajšalo samo potovanje. Obenem pa bodo prvi kilometri na poti manj stresni in manj bo možnosti za napake. Skrbno se seznanite tudi z navodili za uporabo.

Avtodom se od osebnih vozil razlikuje tako po skupni teži kot tudi po širini, višini in dolžini, zato je vožnja drugačna in prvi kilometri naj bodo še posebej previdni.

Pazite, da s prtljago, gorivom, vodo, potniki itd. ne presežete skupne teže avtodoma 3500 kg. V tujini vas lahko ustavijo in tehtajo. Kazni za prekrške pa so lahko zelo visoke.

Vožnja z avtodomom, ki z dolžino, širino, višino in težo krepko presega osebni avto ali potniški dostavnik, zahteva vsaj nekaj izkušenj oziroma zavedanje, da je avtodom po voznih lastnostih v resnici bližje tovornemu vozilu kot pa avtu.

Vsak, ki se bo na pot podal z avtodomom, se bo na svojih poteh hitro soočil tudi z vozniškimi izzivi, ki jih doslej ni bil vajen: 

Pri vožnji avtodoma so zavorne razdalje daljše, vozilo se v zavojih precej bolj nagiba, zaradi velikih površin je avtodom tudi precej bolj občutljiv na sunke vetra.

Upoštevate višinske ali širinske omejitve pri vožnji skozi podvoze ali čez mostove. Še posebej bodite previdni pri parkiranju in naj vam ne bo nerodno, da vam pri tem pomaga sovoznik, če vozilo ni opremljeno z dodatno vzvratno kamero.

Na ovinkastih cestah bodite previdni, saj ima avtodom daljšo medosno razdaljo. Tako morate v zavoj vstopiti precej bolj na široko, drugače boste zadnjim notranjim kolesom zadeli robnik ali zdrsnili na bankino, posledica pa je lahko predrta pnevmatika.

Če boste po tujini uporabljali avtoceste, potem je pomembno, da za vsako državo preverite, v kateri cestninski razred spada vaš avtodom (npr. R. Hrvaška avtodome do 3,5t uvršča v cestninski razred I. – enako kot os. avtomobile, Italija pa avtodome uvršča v II. cestninski razred).

Države, kjer se avtoceste plačuje z vinjetami npr. Avstrija, Švica, Madžarska…, ta velja tudi za avtodome do 3,5t.

V primeru prometne nesreče ali okvare vozila nas takoj pokličite in se posvetujte, kaj morate storiti.

V primeru nesreče z drugim vozilom morate obvezno izpolniti evropsko poročilo, če povzročitelj ne želi priznati krivde pokličite policijo, enako tudi v primeru, če to zahteva najemodajalec.

6. Poskrbite za varnost in zavarovanje

Vsi si želimo, da naš dopust preživimo varno in s čim manj stresa.

Še posebej, ko potujemo v turistični sezoni je pomembno, da smo med vožnjo zbrani, spočiti in dovolj naspani in da nikoli ne vozimo pod vplivom alkohola. 

Nikoli ne moremo povsem predvideti kaj vse se bo zgodilo na poti, zato je pomembno, da v tujini poskrbite za dodatno zdravstveno zavarovanje.

**Slike so simbolične

Oznake :

Novice @sl

Zadnje objave

Kategorije

Stopite v stik z nami